Välj rätt luftvärmepump

Behöver du hitta en ny värmekälla till ditt boende? Det finns många fördelar med att installera en luftvärmepump; både ekonomiskt och miljömässigt. Den el du förbrukar för att driva luftvärmepumpen kräver betydligt mindre än om du skulle värma upp ditt boende med till exempel element som drivs av direktverkande el. Det är också mycket mindre miljöpåverkan än utsläpp från en oljepanna.

Luftvärmepump

Left,Hand,Holding,Remote,Air,Conditioner,Turn,Up,To,26En luftvärmepump är ett klimatsmart alternativ. Det finns flera olika modeller, märken och storlekar att välja på. Du hittar information om olika sorter på 20 graders sida https://20grader.se/luft-luft/mitsubishi och kan se vad som passar ditt boende. En luft-luft värmepump har två delar. En som sitter inomhus och en utomhus. Den utvinner energin från utomhusluften och sprider värmen med inomhusluften. En luftvärmepump har flera olika användbara funktioner som:

  • stadig temperatur
  • renar inomhusluften från damm, pollen och mögel
  • kall luft varma sommardagar
  • kan programmeras när den ska starta så temperaturen är lägre när ingen vistas hemma

En luftvärmepump passar bäst i hus med öppen planlösning. Den fungerar bara som ett komplement eftersom en luftvärmepump inte klarar när det blir alltför många minusgrader ute.

Välja uppvärmning

Det finns många olika uppvärmningsmetoder att välja mellan och funderar du på att byta så bör du ta hänsyn till miljöaspekten. Vi måste alla göra vad vi kan för att minska vårt klimatavtryck och bra värmekällor kommer vara ett bra säljargument den dag du funderar på att sälja ditt hus. Vad du ska välja beror till stor del på vad du redan har för sorts uppvärmning i ditt hus. Om du har ett vattenburet system eller något som blir alltför dyrt att byta ut. Då kan en bra komplettering som luftvärmepump vara ett bra alternativ.

Håll kvar värmen i huset

Förutom att satsa på en bra värmekälla så kan du se över vad du kan göra för att minimera energiutsläppet från din bostad.

Se över vad du har för fönster och om de är täta och inte släpper ut värmen. Fungerar tätningen kring ytterdörrar och har du rätt sorts dörrar. Vädra inte när värmekällorna är på. Det går att beställa en energibesiktning där någon går igenom huset och ser över vad som kan göras för att minska uppvärmningskostnaderna. Ju äldre huset är desto större möjligheter finns det att hitta sätt att minska värmeuttaget.