Tygblöjor är bra för miljön

Det finns många små saker man kan göra, som kanske inte verkar så betydelsefulla var och en för sig, men som tillsammans gör en väsentlig skillnad för miljön och klimatet. Det handlar om att lägga om sin konsumtion, så att den belastar planeten så lite som möjligt. En av flera saker är att köpa tygblöjor, istället för de vanliga engångsblöjorna, som görs av speciella typer av papper, som impregneras med kemikalier.

Ur miljösynpunkt har tygblöjor flera fördelar framför andra blöjor. De går att använda flera gånger, och de innehåller inga kemikalier. Eftersom de ska tvättas ofta bör man ha egen tvättmaskin om man använder tygblöjor, eller ha en tillgänglig tvättstuga. Man spara pengar även om blöjorna är dyrare än engångsblöjor i inköp, eftersom man kan använda varje blöja många gånger. Har man flera barn kan blöjorna dessutom gå i arv, vilket gör dem än mer ekonomiska.

Allra bäst är att använda blöjor av bambufiber. Bambu är nämligen en fiber som har flera fördelar framför bomull. Bambu är svalare mot huden, har bättre uppsugningsförmåga och har naturligt antibakteriella egenskaper. Dessutom går det åt mindre vatten, konstgödsel och kemikalier vid odling av bambu än vid bomullsodling. En nackdel är dock att bambufiber inte klarar torktumling.