Tänk klimatsmart på resan till Colombia

Colombia är ett oerhört vackert land med många saker som känns väldigt exotiskt för oss svenskar, så att vi vill åka dit är inte särskilt konstigt. Men man får inte förlora ekologiaspekten för det!

För den som planerar att besöka vackra Colombia bör det dessutom kännas till att landet faktiskt ligger i konflikt. Idag är säkerheten bättre än den var under exempelvis nittiotalet, men det är fortfarande riskfyllt att åka hit. Prata gärna med svenska ambassaden om vilka områden man ska undvika. Generellt är landsbygden farligare än städerna.

Man tar sig lättast fram genom att åka buss, och det är även det som är vänligast mot naturen. Det kan vara rätt skakigt på bussarna och det är klokt att ta en åksjuketablett innan man stiger på. Men det är otroligt vackra utsikter man får ta del av. Ha bara gott om tid på dig, så blir det en härlig upplevelse. Tiderna hålls inte jättebra i Colombia, så det är inte riktigt någon mening med att ha anslutningar väntande – man kommer med största säkerhet att missa dem. Det är mycket bergigt i Colombia och ganska korta sträckor kan därför ta längre tid än man kan tro. Se till att ha en bra reseförsäkring när du tar dig fram genom landet, för trots att Sydamerikanska länder ofta har en allmän sjukvård så är inte det fallet här. Det kan bli väldigt dyrt att behöva betala för besök, behandling eller till och med operation ifall man inte har en egen privat försäkring. Se förstås också till att den verkligen gäller här, för då en del bolag ser det här som ett ”högriskområde” är Colombia inte inkluderat.

En av de mest uppseendeväckande sakerna med Colombia är att det nästan inte har några årstider. Detta beror på att Colombia ligger väldigt nära ekvatorn. Däremot finns det ändringar på klimatet inom själva landet; i Bogotá är det tillexempel genomsnittliga sjutton grader hela året, men det finns både varmare och kallare områden.
Självklart finns även regnperioderna, vilka kommer vid olika tillfällen och i olika tidslängder beroende på var du är. En tumregel är att det är en på mitten av våren och en på mitten av hösten. Det finns en lite risk för orkaner under den här tiden, men det är inte ofta det händer.

Tyvärr kan inte colombianerna särskilt bra engelska, så det är en stor fördel att kunna spanska innan man beger sig hit. I övrigt är det ett roligt och lätt land att vistas i, och framför allt oerhört vackert. Om du ska ta flyg till en enda plats, som undantag för att tänka klimatsmart så rekommenderar vi Colombia!