Så badar du miljövänligt i pool

Visst är det härligt att kasta sig ner i en pool med turkost och kristallklart vatten. En ren och fräsch pool kräver dock en del skötsel och då är vissa rengöringsprodukter och redskap nödvändiga som du måste använda dig av.

Det är viktigt att rengöra poolen regelbundet och att pH-värdet är bra. Det finns produkter som är gjorda för rengöring av pooler. Titta in på Svenska badtunnor som har ett stort utbud av klorfria och biologiskt nedbrytbara rengöringsprodukter i sitt sortiment. Har det hamnat löv i poolen fiskar du upp dem med en håv. För att ta bort smuts och grus som hamnat i botten på poolen ska du använda dig av en pooldammsugare. För att få bort synlig smuts använder du ett sandfilter. Poolväggarna rengörs med en poolborste.

pH-värdet i poolen och desinfektion

Kontrollera pH-balansen varje vecka som bör ligga mellan 7,2 och 7,6. Vattnet ska varken vara för surt eller basiskt. Det finns särskilda pH-mätare att köpa där du kan ha koll på detta. Sedan för att vattnet ska hålla sig klart och fräscht måste desinfektionsmedel tillsättas för att få bort osynlig smuts som bakterier och alger. Det finns särskilda poolkemikalier att använda sig av, de som innehåller klor och sådana som är klorfria. För en giftfri och hälsosam vattenmiljö rekommenderas det att använda produkter som inte innehåller klor som är precis lika effektiva.

Innan du dyker ner i vattnet

Tänk på att duscha innan du hoppar i badet annars kan tillväxten av bakterier i badvattnet öka:

Det är hårprodukter, deodoranter, solkräm och tråkigt nog urin som kloret reagerar mest på” skriver SVT Nyheter.

Du sparar vatten och minskar avdunstningen genom att täcka över poolen när den inte används. Fyll din pool på natten eller sen kväll när övrig vattenförbrukning är lägre.