Populärt handla second hand

Ett oerhört glädjande besked för miljön är att vi svenskar handlar allt mer second hand. Även om kläder och skor är det som är mest populärt, har vi även börjat handla begagnad elektronik och begagnad mat.

Att handla second hand är hetare än någonsin bland svenskarna, skriver Dagens Nyheter. Begagnat är accepterat bland alla samhällsklasser i Sverige och det har nästan blivit en statusmarkering att handla miljövänligt och begagnat. Det är framförallt försäljningen av begagnade kläder och skor som bara ökar för varje år. De som är i branschen tror att begagnade prylar kommer att bli ännu mer intressanta och åtråvärda i framtiden.

Köper begagnade mobiler4447416-beautiful-woman-in-paris-selecting-a-book-in-an-outdoor-bookseller-box

Men det är faktiskt inte bara kläder och skor som handlas begagnat, utan det är exempelvis minst lika populärt att handla gamla, använda möbler. Ytterligare något som är populärt att inte köpa nytt är elektronik. Många människor byter till exempel ut sina mobiltelefoner så fort det kommer en ny modell, vilket är ganska onödigt med tanke på att de ofta är i minst lika bra skick som nya. Turligt nog börjar många inse detta och köpa begagnade mobiltelefoner på sidor som Mobilbazaren.

Butik med second hand-mat

Ytterligare något som börjat säljas på second hand är faktiskt mat. Det handlar då inte om mat som redan är äten, utan mat som livsmedelsbutikerna haft men som inte blivit såld. Enligt Svenska Dagbladet kan det handla om skadad frukt och mat som gått förbi sitt utgångsdatum. Butiken med begagnad mat ska framförallt öppnas för de personer som är ekonomiskt utsatta. Man öppnar den också för att försöka minska matsvinnet och få folk att köpa mat som annars faktiskt skulle slängas, vilket gör detta väldigt miljövänligt samtidigt som det blir billigare.