Hit vill vi åka

Hur ser svenskarnas drömresmål ut just nu? Vad är hett att besöka och vad för plats tappar vi intresse för?

 

6992168-resenarerDet har som nämnt skett en del förändringar i hur vi svenskar väljer att resa. Från charter till äventyr skrevs det om här tidigare i ett annat inlägg. Men vissa saker kommer igen, nu är det till exempel inne att åka på bilsemester igen, gärna genom USA men även genom Sverige. Andra länder som är alltjämt populära att besöka är de kring Medelhavet, som Vagabond skriver om här.

 

Ett land som backar rejält när det kommer till besökande svenskar är faktiskt Thailand. Med hela 25 procent har denna pärla halkat ner från tio i topp till tolfte plats på listan. De senaste 20 åren har annars Thailand varit en av de stora favoritresmålen för svenskar på resande fot. Ett skäl till att färre väljer att åka österut till Asien och Thailand är att många resan har varit där och vill se nya platser, marknaden har mättats på ett sätt. I alla fall för tillfället. Många svenskar vill i stället till Karibien och till USA, som inte är lika exploaterat av semestrande svenskar med solbrända magar.

 

USA ökar starkt i popularitet bland svenskar – NYC i topp

I USA är den populäraste platsen för svenskar att åka till New York, med sina klassiska byggnader och platser som Times Square, Frihetsgudinnan, Central Park, 5th Avenue, Manhattan, Brooklyn och dess ståtliga bro. Det finns alltså väldigt mycket att se och dessutom känner man igen sig från alla filmer man sett, något många säkert tycker är spännande. Efter New York kommer Florida på en andraplats. Allt fler flyglinjer går hit och intresset för landet har ökat i flera år, det är billigare än någonsin att resa till landet i väst. Ävenså är USA ett känt shoppingmecka, något som många svenskar vill uppleva och njuta av på semestern, inte bara ligga på en strand med en paraplydrink och få massage dagarna i ända.

 

Dessutom blir svenskarna bättre på att komponera sina egna resor, i takt med att vi blir mer resvana. Det är helt enkelt vanligare att planera sin resa än att gå till en resebyrå och låta någon göra det åt en. Man flyger oftare reguljärt än med charter.