Från charter till äventyr

Förr var det charterresor som var standard när det nalkades sommar och semestertider. Nu har dock tiden förändrats och svenskarna vill ha ut mer av sina resor, många är det även som väljer att resa själva – till spännande och häftiga platser som är långt ifrån någonting en tidigare har sett.

Osäker på vad av alla ställen det kan vara? Som exempel kan vi tipsa om värdet av att åka iväg för att upptäcka Titicacasjön, Inkas Heliga Dal, Machu Picchu och Galapagos på resan. Det är en både kultur- och naturresa, där du ser jorden som den faktiskt ser ut snarare än den asfalt vi ser i storstäder. Storslagna vattenfall, fantastiska djur och magiska växter är exempel på sådan du kommer att se på en sådan resa. Även fågelspaning på Svalbord, en bergsvandring i Transsylvanien, häftiga vulkaner på Island och nijmegenmarschen i Nederländerna. Det är något otroligt vilka platser denna värld erbjuder, och självklart måste en ta tillfället att se detta innan det är för sent. Dessvärre är klimathotet allvarligt och någonting som ständigt hotar, det är viktigt att ha i åtanke. Därför kan det vara bra att resa med miljövänliga alternativ så mycket som det går, som till exempel tåg snarare än buss och flyg – även om det kan ta längre tid. Fler bra tips på spännande resor hittar du här.

En ensam resenär

Planerar du även att resa för att se världen ensam? Det är som sagt också någonting som blir allt vanligare. Några tips till dig som vågar dig iväg utan sällskap är bland annat att skippa vanliga hotell och istället bo på vandrarhem eftersom du då träffar fler människor, det är även en bra sak att vara medveten om hur mycket ensamtid du kommer ha. Genom att förbereda detta med böcker, spel och filmer blir det lättare att hantera. Glöm inte heller att kolla upp de olika lagarna som gäller i diverse länder, för att inte råka ut för något trubbel.